Alle kennis hebben we in huis, communicatie komt tot leven

Aanleverspecificaties

De huidige technische ontwikkelingen stellen ons in staat om het gehele drukproces uitermate efficient en in hoogwaardige kwaliteit te laten verlopen. Dat betekent voor zowel de drukker als voor de klant dat kosten- en kwaliteitsbeheersing voortdurend worden geoptimaliseerd.

Om dit proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen is het noodzakelijk dat de digitale bestanden, die door de klant bij Kampert-Nauta worden aangeleverd voldoen aan een aantal criteria. Alleen dan kunnen wij garanderen dat de aangeleverde bestanden probleemloos en foutloos door ons kunnen worden verwerkt en gedrukt.

Bestandstypes

Welke type bestanden kan ik aanleveren?

Aanleveren als Indesign

De voorkeur is om je bestanden aan te leveren als Indesign inclusief alle gebruikte afbeeldingen, logo's, lettertypen en een voorbeeld PDF. In Indesign is er de mogelijkheid om dit automatisch te doen via "Bestand > Pakket...".

Zorg ervoor dat de aangeleverde bestanden voldoen aan onderstaande richtlijnen, anders zullen we extra kosten in rekening brengen om dit aan te passen.

Aanleveren als PDF

Indien je bestanden worden aangeleverd als PDF zorg ervoor dat dan alles klopt aan het document. Juiste formaat, voldoende afloop, gebruikte kleuren en resolutie.

Wij controleren de PDF bij aanlevering wel op bovenstaande punten, maar kunnen hier niet altijd aanpassen in doorvoeren.

Aanleveren als Office

Er bestaat ook de mogelijkheid om aan te leveren in een Office-pakket als Word, Powerpoint of Excel. Dit heeft echter niet de voorkeur omdat we daarin weinig controle hebben in het eindresultaat omdat dit geen opmaakprogramma's zijn ten behoeve van drukwerk.

Kleurinstelling

Welke kleurinstelling moet ik gebruiken?

Voor standaard drukwerk wordt Full Color CMYK gebruikt. Let dus op dat deze bestanden niet met PMS kleuren worden aangeleverd. Indien het ontwerp wel in PMS gedrukt moet worden of dat er extra steunkleuren inzitten voor bijvoorbeeld een stans of cutcontour, geef dit dan aan bij uw contactpersoon.

Als het ontwerp in RGB kleuren is gemaakt, kan dit zo blijven, dan passen wij dat in de controle aan. De kleuren zullen in het drukwerk waarschijnlijk minder fel uitvallen, omdat het kleurbereik van CMYK kleiner is dan van RGB.

Gebruik alleen diepzwart bij kleurvlakken, niet bij teksten kleiner dan 15pt.

Kleurinstelling zelf aanpassen? Dan kan dat in de Adobe programma’s door de kleurinstelling om te zetten naar CMYK.

De inktdekking is het totale percentage kleur dat men gebruikt in de kleuropbouw uit CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key). Wij raden om de inktdekking bij full color drukwerk op maximaal 280% te zetten. Bestanden met een inktbezetting boven de 280% kunnen namelijk gaan vlekken.

Resolutie

Hoe hoog moet de resolutie zijn?

Om een afbeelding scherp af te kunnen drukken moet de DPI-waarde voldoen aan de opgestelde richtlijnen van 300 DPI. De waarde van 300 DPI geldt wanneer het beeld op 100% is geplaatst in het ontwerp. Wanneer de afbeelding groter is geplaatst dan zal het aantal DPI van de originele afbeelding hoger moeten liggen. Wanneer je een lagere DPI-waarde hanteert, bestaat de kans dat de afbeelding onscherp is. Indien je een bestand met een hogere DPI-waarde aanlevert, zal deze terug worden geschaald naar 300 DPI door onze bestandscontrole.

Indien je ontwerp is gemaakt voor bijvoorbeeld een spandoek of roll-up dan volstaat een resolutie van 150 DPI.

Teksten

Waar moet ik op letten bij teksten?

Bij het aanleveren van open bestanden dient ook het gebruikte lettertype te worden meegeleverd. Indien hier een licentie voor is gekocht mag deze niet zomaar worden uitgeleverd. Het is mogelijk dat wij dit lettertype al in ons bezit hebben. Informeer hier even uw contactpersoon.

Mocht dit niet het geval zijn dan is het mogelijk dat wij een licentie voor dit lettertype aanschaffen. De kosten kunnen hiervoor mogelijk in rekening worden gebracht.

Een andere mogelijkheid is om de tekst om te zetten naar lettercontouren. Lettercontouren is omgezette tekst naar objecten/lijnen. Dit kan je doen in de Adobe programma’s. Let wel op dat na het omzetten het niet meer mogelijk is om de tekst te bewerken. Een tip is om dan twee versie’s op te slaan. We raden aan om niet kleiner dan 6pt te gebruiken vanwege de leesbaarheid.

Instellingen in het bestand

Afloopgebied

Wij hebben 3mm speelruimte nodig om het drukwerk op het juiste formaat te kunnen snijden. Plaats de kleur of foto tot aan het einde van de lijn. Dit kan je invoeren in de Adobe programma’s.

Bij grote bestanden zoals posters, spandoeken en roll-up banners graag een afloop van 10 mm hanteren.

Snijlijn

Dit is het gebied waar we het ontwerp gaan snijden (bijv. 85x55 mm bij visitekaartjes). Het volledige ontwerp komt tot aan het afloopgebied waarbij we aan alle kanten de afloop afsnijden. Als je een nieuw document aanmaakt, stel je dit in bij breedte en hoogte.

Cutcontour

Indien er in het ontwerp een stans of snijlijn zit, dien je deze lijn als extra steunkleur toe te voegen aan het document. Zorg daarbij dat de naam van deze extra kleur "Cutcountour" is en dat de lijn op overdruk staat. De dikte van de lijn maakt niet uit, meestal hanteren wij een dikte van 0,5 mm.

Veiligheidsmarge

Houd teksten en andere belangrijke informatie binnen deze lijn en zet deze niet te dicht tegen de rand, dan weet je zeker dat ze niet worden afgesneden bij de afwerking. Als je een nieuw document aanmaakt, stel je dit in bij marge. De kleur of foto moet nog steeds tot het einde van het afloopgebied.

Templates aanleveren ten behoeve van de Marketing Portal

Wat moet ik aanleveren

  • InDesign bestand inclusief alle gebruikte afbeeldingen, logo's en lettertypen.
  • Voorbeeld PDF
  • Alle variabelen in het InDesign betand omsluiten met blokhaken [ ]
  • Instructie voor formatering van de variabele (bv datum 01-01-2019 of 1 januari 2019)

Versturen van bestanden

FTP

FTP-site

Toegang middels de internet-browser. Vraag de account-gegevens op bij uw contactpersoon.

FTP-programma

Toegang middels een FTP-client (bijvoorbeeld Filzilla). Vraag de account-gegevens op bij uw contactpersoon.

Anders

Transfersite

Verstuur bestanden via ons WeTransfer kanaal.

Data dragers

Je kunt digitale documenten ook aanleveren op CD, DVD of USB-stick.

E-mail

Stuur een e-mail met bijlagen naar uw contactpersoon. Let op dat deze bijlage niet groter is dan 10 Mb. Anders kan je beter kiezen voor ons WeTransfer kanaal.

Uitgebreide aanleverspecificaties

Een juiste aanlevering van het bestand vermindert de kans op fouten. Hier kun je onze aanleverspecificaties, richtlijnen en instructies downloaden.