Alle kennis hebben we in huis, communicatie komt tot leven

Begrippenlijst

Op de website praten we veel in afkortingen. Om jou te helpen hebben we alle afkortingen op een rij gezet en leggen we ze voor je uit.

A

Adobe Systems Incorporated is een Amerikaans softwareproducent die zich met name richt op het ontwikkelen van grafische software.
Omdat het meeste drukwerk bijgesneden moet worden, is de afloop heel belangrijk. De afloop die wij nodig hebben is 3 mm waarin het design van jouw drukwerk moet doorlopen. Zo voorkom je een wit randje aan je drukwerk. Afloop wordt ook wel bleed genoemd.

B

Onder binnenwerk wordt het binnenste gedeelte van een brochure verstaan. Dit zijn alle pagina's exclusief de cover.
Bold is misschien wel beter bekend als dikgedrukt. Dit is een opmaaktype voor tekst zoals italic of onderstreept.

C

CMYK is het kleurenspectrum waaruit fullcolour is opgebouwd, de kleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Voor ons standaard drukwerk is het noodzakelijk dat je bestand is opgemaakt uit CMYK.
Cursief oftewel schuingedrukt is een opmaaktype voor tekst zoals bold of onderstreept.

D

Verzamelnaam voor grafische opmaak- layout- en retoucheerwerkzaamheden m.b.v. grafische software zoals Photoshop en Illustrator.
DPI is ''dots per inch'' en staat voor het aantal puntjes per inch. Hoe meer puntjes hoe scherper het drukwerk. Wij willen het liefst ook een DPI van 300, zodat de kwaliteit van het drukwerk optimaal is.
Onder drukformaat verstaan wij het papierformaat (zoals een A4) met snijtekens en afloop. Een A4 is normaal 210 x 297 mm en het drukformaat is dan 216 x 303 mm.
Onder diepzwart verstaan wij zwart wat is opgebouwd uit CMYK. Hierdoor wordt er een zwarter zwart gerealiseerd. Meestal wordt diepzwart opgebouwd uit C=35 M=25 Y=25 K=100.

F

Font is de Engelse vertaling van lettertype.
Drukwerk wat bij ons in full colour wordt gedrukt, bestaat uit 4 kleuren (CMYK). Die kleuren zijn cyaan, magenta, yellow en key (black).

H

Een huisstijl is de visuele identiteit van een organisatie. Zo ben je herkenbaar voor je klanten en dit kun je doorvoeren in verschillende producten. Je kunt bijvoorbeeld enveloppen, briefpapier en visitekaartjes in dezelfde huisstijl maken.

I

Italic betekent schuingedrukt en is een opmaaktype voor tekst.

L

Lettercontouren is omgezette tekst naar objecten/lijnen. Dit kan je doen in de Adobe programma’s. Na het omzetten is het niet meer mogelijk om jouw tekst te bewerken. Door het maken van lettercontouren worden de letters scherp afgedrukt.

M

Marge is de ongebruikte ruimte op een pagina. Daar valt de witruimte en het afloopgebied onder. Dus je hebt bijvoorbeeld een flyer, met 3 mm afloop en alles wat daar nog buiten zit is marge.

O

Offset is één van de bekendste druktechnieken. Offset is ideaal om grote oplages snel te kunnen drukken.

P

Portable Document Format, een bestandsindeling voor digitale documenten. Een PDF kun je maken vanuit de Adobe programma's. Een voordeel van een pdf-bestand is dat het — in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Word-document — op elke printer er hetzelfde uit zal zien.
Pantone kleur, ook wel PMS genoemd, staat voor een professionele kleurenbenadering. Dit zijn vaste kleurcodes die overal op de wereld het zelfde zijn. Door deze kleurcode te gebruiken zijn de kleuren, in bijvoorbeeld een logo, altijd precies hetzelfde zonder ook maar enig kleurverschil.
Een proefdruk is één exemplaar van jouw product om te zien of het precies is zoals je wilt. Je kunt een proefdruk bestellen van een visitekaartje, briefpapier, folder, wenskaart, flyer, ansichtkaart, wenskaart, sticker, menukaart en placemat. Bekijk de proefdruk pagina voor meer informatie.

R

Een kleurensysteem op basis van de drie primaire lichtkleuren: rood, groen en blauw. Dit is een kleurensysteem voor de weergave op beeldschermen.
Een geperste gleuf op een plaats waar een vouw moet komen. Hierdoor is de vouw makkelijk te maken en wordt voorkomen dat het papier beschadigt bij het vouwen.
Een roll-up banner is een compact en lichtgewicht reclamedoek die je uitrolt en daarna vastzet met een pin; een andere bevestiging is niet nodig. Dat maakt dat de roll-up banner erg makkelijk verplaatsbaar is.

S

Snijtekens geven de plekken aan waar er gesneden moet worden.

V

Gebied in je ontwerp die je instelt als hulpmiddel om je teksten en belangrijke informatie binnen die lijn te houden.

W

Is een template in een adobe programma met de juiste maten en specificaties.