Alle kennis hebben we in huis, communicatie komt tot leven

Veel gestelde vragen

In onderstaande rubrieken vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op.

Aanleveren open bestanden

Onze voorkeur gaat uit naar de Adobe programma's als Indesign, Photoshop en Illustrator omdat we daar de meeste controle op hebben en deze het meest geschikt zijn voor grafische toepassingen. Echter opmaak in Office-pakketten is ook mogelijk.
Lever bij voorkeur alle bestanden aan die je hebt gebruikt in je opmaak. Dit zijn afbeeldingen, logo's, lettertypes en het opmaak bestand zelf. Maak ook een PDF van de opmaak. Deze kunnen we dan als referentie aanhouden bij de controle van de documenten.

In Indesign bestaat er de optie "Bestand > Pakket..." om een compleet pakket te maken waarbij bovenstaande bestanden automatisch worden verzameld.
Indien je een lettertype hebt aangekocht, mag je deze niet zomaar uitleveren. Je kan het bestand dan omzetten naar lettercontouren. Het is dan alleen niet mogelijk om door ons hier wijzigingen in uit te voeren. Indien wij het lettertype voor verdere verwerking moeten aanschaffen dan laten wij dat even weten en zullen deze kosten eventueel in rekening worden gebracht.
Voordat wij het aangepaste document gaan drukken sturen wij altijd eerst een PDF ter conrole. Na akkoord zal het druk proces in gang worden gezet.

Bestanden exporteren naar PDF

Alle programma’s waar een pdf mee te maken is werkt bij Kampert-Nauta. Zie hoe aan te leveren voor de specificaties. De grafische programma’s van Adobe zijn daarvoor erg handig. Wij werken zelf met Adobe Indesign, Adobe Illustrator en Adobe Photoshop.
Wil je jouw bestand converteren naar een .pdf, maar heb je geen adobe programma? Gebruik dan een online tool als .pdf converter.
Hoe je moet exporteren verschilt per programma. Voor de adobe programma’s volg je deze stappen voor het exporteren naar juiste pdf.

Photoshop: bestand > opslaan als > adobe pd f> bewaar > selecteer ‘ PDF/X-1a(2001)’ > pdf versie 1.3
InDesign: bestand > exporteren > adobe PDF (afdrukken) > bewaar > selecteer ‘ PDF/X-1a(2001) standaard’ > vink ‘pagina’s’ aan (en bij folders spreads) > check even bij ‘tekens en afloopgebied’ dat ‘afloopinstellingen van document gebruiken’ aangevinkt staat.
Illustrator: bestand > opslaan als > adobe pd f> bewaar > selecteer ‘ PDF/X-1a(2001)’ > pdf versie 1.3 > check even bij ‘tekens en afloopgebied’ dat ‘afloopinstellingen van document gebruiken’ aangevinkt staat.

Heeft u geen Adobe bewerkingsprogramma? Geen probleem, er zijn genoeg andere programma’s online om uw ontwerp drukklaar te maken. Het belangrijkste is dat je jouw bestand opslaat als .pdf in het juiste formaat.
Heb je een bestand in Word? Gebruik dan de pdf werktekening om de afmetingen juist te hebben. Maak het ontwerp binnen deze marges en sla het ontwerp vervolgens op als pdf: bestand, opslaan als, pdf

Bestanden maken en uploaden

Je kan de bestanden uploaden met een FTP-client (b.v. Filzilla) of FTP-website. Je kan hiervoor een account aanvragen bij jouw ordermanager. Ook kan je de bestanden verzenden via WeTransfer.
Het RGB model
Het RGB model is opgebouwd uit licht. Het zichtbare licht heeft drie primaire kleuren: rood, groen en blauw (RGB). Als je deze kleuren over elkaar heen legt krijg je wit. Dit model wordt gebruikt voor het beschrijven van kleuren die zelf licht produceren zoals computermonitoren, video-apparatuur, beamers en televisieschermen.

Het CMYK model
Het CMYK model is opgebouwd uit pigmenten. Dit model bestaat uit de secundaire kleuren cyaan, magenta en geel (CMY). Zwart is in deze kleurinstelling niet mogelijk en daarom wordt het gebruikt als vierde drukkleur (met K van black). Door deze vier verschillende kleuren te combineren zijn alle kleuren mogelijk om te maken. Het CMYK model wordt gebruikt voor het beschrijven van kleuren van objecten die zelf geen licht geven, maar die het licht van andere bronnen weerkaatsen. Daarom wordt dit gebruikt voor drukwerk. Hoe meer kleur er wordt gebruikt, hoe donkerder het wordt.
Voor drukwerk wordt Full Color CMYK gebruikt. Dit staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Gebruik alleen diepzwart (black) bij kleurvlakken, niet bij teksten kleiner dan 15pt. Wil je de kleurinstelling zelf aanpassen? Dan kan dat in de Adobe programma’s door de kleurinstelling om te zetten naar CMYK.
Photoshop
afbeelding > instellingen > CMYK.

Indesign
exporteren > uitvoer > Kleuromzetting en doel

Illustrator
bestand > documentkleurmodus > CMYK
De afkorting betekent Dots Per Inch, de hoeveelheid beeldpunten per inch (2,54 cm). Hoe meer beeldpunten, hoe scherper de afbeelding.
Om een afbeelding scherp af te kunnen drukken moet de DPI-waarde voldoen aan de opgestelde richtlijnen: 300 DPI voor regulier drukwerk en 150 DPI voor grootformaat drukwerk (spandoeken, vlaggen, panelen, canvassen e.d.). Wanneer je een lagere DPI-waarde hanteert, bestaat de kans dat de afbeelding onscherp is. Indien je een bestand met een hogere DPI-waarde aanlevert, zal deze terug worden geschaald naar 150 of 300 DPI door onze bestandscontrole.
Om te voorkomen dat letters verschuiven of verspringen is het slim om de teksten om te zetten naar lettercontouren. Lettercontouren is omgezette tekst naar objecten/lijnen. Dit kan je doen in de Adobe programma’s. Let wel op dat na het omzetten het niet meer mogelijk is om jouw tekst te bewerken. Een tip is om dan twee versies op te slaan. We raden aan om niet kleiner dan 6pt te gebruiken vanwege de leesbaarheid.

Houd je teksten en andere belangrijke informatie binnen de veiligheidsmarge, dan weet je zeker dat ze er niet afvallen. Als je een nieuw document aanmaakt stel je dit in bij marge en zet je op 3 mm. Je zult een lijn zien in je document.
Photoshop
selecteer een tekstblok, tekst, contouren maken.

InDesign
selecteer een tekstblok, tekst, contouren maken.

Illustrator
selecteer een tekstblok, tekst, letteromtrekken maken